Marketing: Je kunt echt niet zonder

Als ondernemer kom je er niet onderuit om marketing in te zetten. Klanten komen namelijk over het algemeen niet vanzelf naar je toe.

Zeker in deze tijd, waarin het misschien lastiger is om aan klanten te komen. Het is dus belangrijk om marketing op de juiste manier in te zetten.

Philip Kotler, een bekende Amerikaanse professor in Internationale Marketing, gebruikt de volgende definitie voor marketing: 'Marketing is de menselijke activiteit gericht op het vervullen van behoeften en verlangens door middel van ruil.’

Dat is interessant: je hoeft ‘alleen maar’ de behoeftes en verlangens van jouw potentiële klanten te vervullen, door dingen of diensten te ruilen tegen geld. Klinkt niet vervelend, toch?

Ik leg je graag nog een andere definitie van marketing voor; die van Peter Drucker. Hij was een bekende Amerikaanse auteur en consultant op het gebied van organisatieontwikkeling en management. Momenteel zijn er maar liefst 21 boeken van hem te koop bij Managementboek.

Zijn definitie van marketing: ‘Het doel van marketing is het overbodig maken van verkoop.’

Dus: als je de marketing van je bedrijf goed doet, dan hoef je niet meer te verkopen.

Het leuke is: je kunt een boek heel goed inzetten als marketingmiddel en zo meer behoeftes en verlangens van je potentiële klanten vervullen, zodat je niet meer hoeft te verkopen.

Dit doe je door je boek onder de aandacht te brengen bij jouw potentiële klanten.

Met je boek vervul je waarschijnlijk al een behoefte of verlangen. Daarnaast vinden ze je leuk en heb je het vertrouwen van hen gewonnen. Van daaruit kun je de volgende stap zetten. En geloof me, als jouw potentiële klant je boek heeft gelezen, zet hij veel sneller de stap om je diensten af te nemen en hoef je dus niet meer aan harde sales te doen. Je hoeft dan niet meer zo hard je best te doen om je diensten te verkopen. Fijn toch?

Naast het feit dat je een boek kunt inzetten als marketingmiddel, geeft het je autoriteit en expertstatus. Nog steeds. En dat zal ook nog wel even zo blijven. Wat doet expertstatus eigenlijk met je als ondernemer?

De voordelen van expertstatus zijn eindeloos. Ik noem er enkele:

  • Je krijgt meer naamsbekendheid.
  • Potentiële klanten hebben sneller vertrouwen in je, waardoor ze sneller klant bij je worden.
  • Je krijgt als ondernemer meer zelfvertrouwen.
  • Er gaan deuren voor je open die voor anderen gesloten blijven.
  • Je wordt sneller gevraagd om te komen spreken over jouw expertise.

Ik ervaar dit zelf en hoor het ook van mijn klanten die een boek hebben geschreven.

Daarnaast is je boek gewoon een bijzonder visitekaartje. Stel je eens voor dat je een acquisitiegesprek hebt met een potentiële klant. Je hebt een leuk gesprek en je potentiële klant is enthousiast. Je mag een offerte maken voor een grote opdracht. Aan het einde van het gesprek geef je niet je visitekaartje maar je boek. Hoe denk je dat dat overkomt bij jouw potentiële klant?

Ideaal, zo'n boek. Maar weet je, veel ondernemers willen helemaal geen boek schrijven, ze willen er één uitgegeven hebben!

Daarom maak ik het je graag makkelijk. Voor ondernemers die graag snel de vruchten van een boek willen plukken en het dus echt willen inzetten als marketingmiddel, heb ik de 10 stappenserie ontwikkeld. We starten een paar keer per jaar met een nieuwe groep. Hier lees je er meer over.

Wil je liever een uniek boek schrijven? Begin dan met het maken van een Boekplan! Ook daarmee helpen we je graag zodat je geen kostbare tijd en energie verspild.

Want het schrijven van een boek, dat is toch wel een 'dingetje' voor veel ondernemers. Met de juiste hulp gaat het je zeker lukken.

Je las een blogartikel van Expertboek. De website van Daisy Goddijn en haar team.
Van bierviltje naar bestseller is de missie van Expertboek.

Reageren op deze blog is leuk en delen mag altijd!

Meer artikelen
Lees ook: Hocus Pocus….Focus
Zie ook: 9 goede redenen voor het schrijven van een boek
Lees ook: 35 voordelen van een eigen boek die niemand je vertelt

Cadeau voor jou! 
Hét BOEKrecept - 7 ingrediënten voor een succesvol expertboek

Zal ik je helpen met je boekplan?
Van Bierviltje tot Boekplan

Categorieën Artikel