Jouw methode als navigatie

Als je een boek gaat schrijven, dan is het belangrijk dat je eerst goed nadenkt over de structuur van je boek. Met een goede structuur gaat het schrijven je namelijk een stuk gemakkelijker af.

Daarnaast wordt je boek er een stuk beter van als je een goede structuur gebruikt. In dit artikel leg ik je uit waarom het handig is om een methode als structuur voor je boek te gebruiken en hoe het als navigatie dient voor jou en voor de lezer van je boek.

Stel, je bent je eigen klant, jouw MIK, je Meest Ideale Klant. Je bent wanhopig en zoekt een oplossing voor zijn probleem. Per toeval (of juist omdat jij de promotie van je boek goed hebt gedaan) kom je jouw boek tegen. ‘Eindelijk, een boek dat precies gaat over waar ik tegenaan loop’, denk je.

Je leest de titel en subtitel en denkt ‘Dit boek lijkt wel speciaal voor mij te zijn geschreven!’ Gretig lees je de flaptekst. ‘Mmmm… interessant! Hiervan wil ik meer weten.’ Vervolgens sla je het boek open en bekijk je de inhoudsopgave. Word je dan nog enthousiaster en koop je meteen het boek, of den je ‘Klinkt mij te ingewikkeld, laat maar zitten, dat boek. Ik kijk wel even verder…’

Heb jij plannen om een boek te schrijven? Wat wil jij de lezer van je boek dan bieden? Een praktische oplossing voor zijn probleem of stuur je hem ‘het bos in’ met heel veel theoretische en onsamenhangende informatie? Ik denk dat je het antwoord wel weet.

Jouw boek als navigatiesysteem

Jouw lezer heeft behoefte aan hulp, anders had hij jouw boek niet aangeschaft, sterker nog, misschien had hij het dan niet eens bekeken. Bied hem die hulp en geef hem houvast. Jouw boek is zijn navigatiesysteem. Hij neemt jouw boek mee op reis naar zijn bestemming: de oplossing voor zijn probleem.

Als jij naar een nieuwe bestemming rijdt, heb je duidelijke instructies nodig van jouw navigatiesysteem. Welke afslag moet je nemen en waar moet je heen? De indeling van jouw boek moet dezelfde richting en hetzelfde gevoel van veiligheid bieden als het navigatiesysteem van je auto.

Geef de lezer van je boek duidelijke instructies op weg naar zijn eindbestemming door hem een stappenplan of methode voor te schotelen in jouw boek.

Voordelen van een stappenplan of methode

  • Jouw MIK is wanhopig en wil graag aan het handje worden genomen. Hij wil graag duidelijk zien wat hij wanneer moet doen om een oplossing voor zijn probleem te vinden. Dat vindt hij in jouw methode of stappenplan.
  • Een stappenplan of een methode is overzichtelijk voor de lezer. Als hij de inhoudsopgave van jouw boek bekijkt, is het meteen duidelijk welke stappen hij moet zetten.
  • Je kunt jouw methode of stappenplan ook bij trainingen, workshops of andere programma’s inzetten, waarbij je nog dieper op de stappen kunt ingaan.
  • Het gebruiken van een methode of stappenplan draagt bij aan jouw expertise en branding. Je wordt immers sneller als expert gezien als je een eigen methode gebruikt waarmee je ook nog eens succes hebt geboekt bij jouw klanten. Die methode kun je ook gebruiken bij de marketing van je bedrijf.
  • Het gebruiken van een methode of stappenplan maakt voor jou het schrijven van je boek een stuk gemakkelijker. Niet alleen jouw MIK heeft hierdoor houvast tijdens het lezen, maar jij ook tijdens het schrijven. Dit levert jou een hoop tijdwinst op.

Een methode is overigens niets anders dan een stappenplan. Vaak wordt bij een methode een acroniem gebruikt. Dat is een zogenaamd letterwoord, een afkorting die wordt uitgesproken als een woord. Zo gebruik ik voor mijn boek Experttips voor ondernemers die een boek willen schrijven de BESTSELLER-methode. Elke letter uit het woord BESTSELLER staat voor een stap.

Wil je ook een acroniem gebruiken? Let er dan op dat jouw letterwoord het resultaat van jouw stappen weergeeft. Jouw MIK onthoudt dan niet alleen jouw acroniem sneller, maar hij zal ook eerder de stappen zetten, omdat hij het resultaat wil bereiken.

Wat is jouw navigatiesysteem?

Je hoeft jouw ‘navigatiesysteem’ trouwens niet per se een methode of stappenplan te noemen. Je kunt ook denken aan:

  • een formule
  • een concept
  • een model
  • een plan
  • sleutels
  • pijlers
  • etc.

Bij een stappenplan is het meestal zo dat je de stappen in een bepaalde volgorde moet uitvoeren. Is dat bij jou niet het geval, bedenk dan een andere benaming, zoals bijvoorbeeld methode, sleutels, pijlers, thema’s, etc. Hier is geen richtlijn voor, als je maar een duidelijke structuur biedt aan je lezer.

Ter inspiratie vind je hieronder een aantal boektitels van mijn klanten die een methode of stappenplan hebben verwerkt in hun boek:

  • Experttips voor Ongelimiteerde Bedrijfsgroei – Maak een quantum shift met de SYSTEMISE-methode voor meer vrijheid, welvaart en impact. Wim Belt & Briony Vanden Bussche leggen in hun boek de SYSTEMISE-methode uit.
  • Het Kompas – In 10 stappen echt grip op het bedrijfsresultaat. Eldert de Jager schotelt de lezer in zijn boek 10 stappen voor.
  • De 101werkvormen Formule – Methode voor trainers en leerkrachten, voor het creëren van meer impact en leerresultaat. Hugo Bakker gebruikt in zijn boek de M.E.R.C.I.-methode.
  • Aandacht, Acceptatie en Actie! – De TriA© methode voor professionele begeleiding bij persoonlijke ontwikkeling. Corrie Reijngoud heeft de TriA© methode bedacht. De methode staat voor de drie stappen Aandacht, Acceptatie en Actie.
  • Professionals aan het Stuur – 10 pijlers om samen te bouwen aan meer zelfsturing in je organisatie. Chris Peek en Véronique Willems bieden hun lezers 10 pijlers voor meer zelfsturing.
  • Experttips voor Onstopbaar Succes – Ontdek ultieme succesgewoontes met de ONSTOPBAAR-methode en creëer de beste versie van jezelf. Roy Martina behandelt in zijn boek de 10 stappen van zijn ONSTOPBAAR-methode.
  • Leef voluit – 5 sleutels om vol energie en passie te leven. Jasmin Vogeley gebruikt 5 sleutels om de lezers houvast te geven.
  • Ik verdien meer!– In 10 stappen naar betere resultaten in je business. Marian Koek geeft de lezer 10 stappen om meer te verdienen.
  • Leidinggeven met IMPACT – Haal nu écht het beste uit jezelf en jouw team. Bene Bailleul werkt met de 6 stappen van zijn IMPACT-methode.
  • Experttips voor converterende webinars – Organiseer effectieve webinars met de 7P-methode voor meer klanten en meer vrijheid. Remco Treuren en Robert Mares leggen in hun boek 7 P’s uit voor succes met webinars: Planning, Promotie, Presentatie, Pre-webinar, Presenteren, Post-webinar en Platform.

De boeken in de 10 stappenserie hebben allemaal een 10 stappenplan, net zoals mijn nieuwe boek IN 10 STAPPEN DE BESTE START VOOR JE BOEK. Stap voor stap leid ik je in dit boek naar het eindresultaat: de beste start voor jouw boek waarmee je meer klanten krijgt. Handig toch?

Je eigen methode of stappenplan

Gebruik jij al een eigen methode of een stappenplan in je trainingen of andere diensten? Geeft die methode of dat stappenplan ook het resultaat van jouw boek weer? Perfect! Gebruik die dan ook voor je boek. Je boek helpt je om meer bekendheid te krijgen voor je diensten.

Heb je nog geen methode of stappenplan? Dan heb je nu de kans om die te ontwikkelen. In mijn boek boek IN 10 STAPPEN DE BESTE START VOOR JE BOEK vertel ik je precies hoe je dat kunt doen.

Waarom + wat in je boek, hoe in je diensten

Bedenk je bij het formuleren van je stappen of methode het volgende: je wilt jouw MIK enthousiast maken voor jouw diensten. In je boek leg je dus uit waarom het belangrijk is om jouw stappen te zetten of jouw methode te gebruiken. Daarnaast vertel je wat ze moeten doen. Het WAAROM en WAT komen dus in je boek. Willen ze weten hoe ze het precies moeten doen, dan kunnen ze je diensten afnemen. Het HOE komt dus in je diensten. Hou daar rekening mee tijdens het bedenken van jouw methode of stappenplan.

Welke dienst wil jij dat de lezer afneemt na het lezen van je boek? Dat moet het HOE worden na het lezen van je boek. In je boek leg je uit waarom ze deze stappen moeten zetten en wat ze moeten doen.

Heb jij al een methode die je als structuur voor je boek gebruikt? Laat het me weten!


Wil jij ook een boek schrijven, maar heb je het al druk genoeg en wil je effectief aan de slag? Heb je behoefte aan een plan om ervoor te zorgen dat je boek er ook echt komt? Lees dan eerst mijn boek In 10 stappen de beste start voor je boek.

In 10 stappen help ik je om de beste start voor je boek te maken. Na het uitvoeren van alle stappen heb je niet alleen een ijzersterke blueprint, je hebt ook een lanceerdatum en een schrijfplanning. Daarnaast is de inhoud van je boek afgestemd op je diensten, zodat jouw lezer sneller klant bij je wordt.

Dit boek is niet theoretisch, maar juist heel praktisch. Elke stap is voorzien van een duidelijke uitleg en enkele praktijkvoorbeelden. Aan het einde van elke stap vind je een opdracht, die je helpt om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan. Voor je het weet heb jij straks dat boek geschreven!


Meer artikelen
Lees ook: 5 onmisbare tips voor een actieve schrijfstijl
Zie ook: 9 goede redenen voor het schrijven van een boek
Lees ook: 35 voordelen van een eigen boek die niemand je vertelt

Cadeau voor jou! 
Hét BOEKrecept - 7 ingrediënten voor een succesvol expertboek

Samen aan de slag met je boekplan?
Van Bierviltje tot Boekplan


Categorieën Artikel