BOEKKRONKELS: 'Waarom doe ik dit eigenlijk? Ik kap ermee!'

BOEKKRONKELS

Het dagelijks leven kent vele metaforen voor het schrijven van een boek. Ik neem je graag mee in mijn gedachtekronkels en interne dialogen. Bij gebeurtenissen uit mijn leven leg ik telkens de link naar het schrijven van een boek. Geen lange verhalen, wel korte maar krachtige stukjes, die bedoeld zijn om jou te inspireren om een boek te schrijven en het in te zetten als marketingmiddel voor je bedrijf.

Van bierviltje tot bestseller! Veel leesplezier.

Waarom doe ik dit eigenlijk? Ik kap ermee!

Ik ben er bijna! Ik zie dat kanon al staan, dat is mijn ankerpunt, mijn doel. Daarachter ligt het kleine haventje bij het gehucht de Griete. Daar ga ik keren, nog even volhouden… De zon schijnt, ik kijk uit over het water en de enorme vrachtschepen, ik geniet!

Ik denk trouwens niet dat iemand deze plek herkent. Zo ja, laat het me dan weten. Dan gaan we samen een keer een bakkie doen bij Café de Griete. Dat ligt in Zeeuws-Vlaanderen aan de zeedijk, vlakbij Terneuzen. Als ik een weekend bij mijn ouders ben, dan vind ik het heerlijk om te gaan hardlopen op de Zeedijk.

Er zijn alleen twee nadelen aan hardlopen op een zeedijk. De eerste: je moet altijd weer terug! De enige optie is omdraaien en dezelfde weg teruglopen. Precies dezelfde weg. Best saai. Met een ander uitzicht voor je snufferd, dat dan weer wel. Een andere route is geen optie. Er zijn nauwelijks wegen en als je niet onderaan de dijk blijft, dan loop je kilooooometers om! De enige optie is dus om dezelfde weg terug te lopen.

Maar dan… Sh*t, tegenwind! Nu pas merk ik dat ik op de heenweg de wind in de rug had. Dat is het tweede nadeel: op de terugweg kun je nog weleens tegenwind hebben. Nou ben ik wel wat gewend, maar vijf kilometer lopen met fikse tegenwind? Dat is andere koek dan mijn normale trainingen in de Brabantse bossen.

‘Ik kan dit! – Ik doe het even rustig aan... – Nee, niet opgeven, het is nog maar een paar kilometer. – Waarom doe ik dit eigenlijk? Ik kap ermee! – Kom op, je weet waarom je dit doet. Focus op je doel!’

Herken je deze tweestrijd in je hoofd? Bij het schrijven van mijn boeken had ik dit ook weleens. Die twijfels: ‘Kan ik het wel? – Er zijn al zoveel boeken. – Willen ze mijn boeken wel lezen? – Ik kan niet goed schrijven. – Waarom doe ik dit eigenlijk?’

Natuurlijk wist ik wel waarom ik een boek wilde schrijven. Net zoals bij hardlopen, daarbij weet ik ook waarom ik het doe. Vooral na afloop is het fijn. Dat voldane gevoel, daar doe ik het voor! Oh, wat ben ik dan trots op mezelf.

Dat is bij een boek schrijven ook zo. Want als je je eigen boek eenmaal in handen hebt, dan gebeurt er iets met je. Maar het leuke is: dan begint het pas! Dan kun je klanten uit je boek gaan halen. Ook daar helpen we je in de Expertboek Auteursclub trouwens mee.

Ik ben inmiddels 5 boeken en vele kilometers hardlopen verder. Zal ik je helpen met die stemmetjes in je hoofd? Schrijf je in voor het groepsprogramma voor het schrijven van een 10 stappenboek of het individuele Kickstart-programma voor het schrijven van een uniek boek. Dan werken we samen toe naar jouw doel: dat boek en die klanten. Met die stemmetjes in je hoofd gaan we gewoon een leuk gesprek aan. Mooi, toch?!

Laat me eens weten: welke stemmetjes in je hoofd hoor jij wel eens?
Gaan die ook over het schrijven van je boek?

Meer artikelen
Lees ook: (Schrijf)inspiratie in een podcast
Zie ook: 1 vraag is voldoende...
Lees ook: Hocus Pocus... FOCUS!

Cadeau voor jou!
Hét BOEKrecept - 7 geheime ingrediënten voor het schrijven van een expertboek dat je klanten oplevert

Samen aan de slag met jouw boekplan?
Van Bierviltje tot Boekplan


Categorieën Boekkronkel