Hoe stoffig schrijf jij?

GASTBLOG VAN: Giséla Fidder, schrijfcoach en redacteur van Expertboek

lijst stoffige woorden - Expertboek

Heb jij weleens gehoord van de zwarte lijst met stoffige woorden? 

Graag vertel ik je bij deze iets betreffende dit stoffige en ouderwetse taalgebruik. Veel auteurs bezigen regelmatig woorden in hun teksten die onnodig moeilijk of ouderwets zijn en vervangen kunnen worden door een minder stoffige variant. En ook al weten de meeste mensen wel dat ze gerust in spreektaal mogen schrijven, toch gebruiken ze regelmatig tamelijk ouderwets taalgebruik.

Leest niet heel soepel hè, deze alinea? Dat komt doordat hij vol stoffig en ouderwets taalgebruik staat.

Ongemerkt gebruiken veel mensen in hun tekst woorden die hun tekst onnodig statisch maken. Dat komt de leesbaarheid van je tekst niet ten goede, waardoor jouw boodschap minder krachtig overkomt bij jouw potentiële klanten.

‘O, maar ik doe dat niet hoor. Mijns inziens schrijft ik gewoon in hedendaags Nederlands. Ik maak me hier nimmer schuldig aan.’

Ook deze alinea staat vol woorden die je tegenkomt op deze stoffige lijst. Herken je ze? Ik laat het je zien. De vetgedrukte woorden staan op de stoffige lijst.

Graag vertel ik je bij deze iets betreffende stoffig en ouderwets taalgebruik. Veel auteurs bezigen regelmatig woorden in hun teksten die onnodig moeilijk of ouderwets zijn en vervangen kunnen worden door een minder stoffige variant. En ook al weten de meeste mensen wel dat ze gerust in spreektaal mogen schrijven, toch gebruiken ze regelmatig tamelijk ouderwets taalgebruik.

‘O, maar ik doe dat niet hoor. Mijns inziens schrijf ik gewoon in hedendaags Nederlands. Ik maak me hier nimmer schuldig aan.’

Misschien denk je: wat maakt dat nou uit. De lezers van mijn tekst begrijpen mij wel. Dan denk ik echter dat je de lezers van je tekst overschat. Mensen hebben een veel kleinere woordenschat dan jij misschien denkt. Is wat voor jou duidelijk is, ook helder voor je buurvrouw die sinds 2010 in Nederland woont?

Vermijd deze stoffige ouderwetse woorden daarom zoveel mogelijk en gebruik in plaats daarvan de eenvoudigere en modernere variant van het woord. In de gereedschapskist die je krijgt bij mijn boek In 10 stappen Inspirerend Schrijven vind je een lijst met meer dan 150 van deze woorden. Ik geef je hier een aantal veelvoorkomende voorbeelden, die je zeker moet toepassen in je tekst.

Niet >  Maar

Alsmede > Evenals

Alvorens > Voordat

Betreffende > Over

Derhalve > Daarom, om die reden

Dienen te > Moeten

Hetgeen > Dat wat

Indien > Als

Middels > Door

Mijns inziens > Volgens mij, ik vind, ik denk

Ten gevolge van > Door

Ten tijde van > Toen

Vrijwel > Bijna

Weliswaar > Natuurlijk

Meer tips?

Wil je meer tips over manieren waarop jij eenvoudig ijzersterke teksten schrijft over jouw expertise, zodat jouw boodschap glashelder overkomt bij jouw lezer. In mijn boek In 10 stappen Inspirerend Schrijven geef ik je hierover nog veel meer onmisbare tips.

En nu jij! 
Kijk eens naar een tekst die je hebt geschreven. Welke stoffige woorden kun je ontdekken? Laat een reactie achter onder dit bericht.

Meer artikelen
Lees ook: 5 onmisbare tips voor een actieve schrijfstijl
Zie ook: 9 goede redenen voor het schrijven van een boek
Lees ook: 35 voordelen van een eigen boek die niemand je vertelt

Cadeau voor jou!
Hét BOEKrecept - 7 ingrediënten voor een succesvol expertboek

Samen aan de slag met je boekplan?
Van Bierviltje tot Boekplan

Categorieën Artikel