Hocus Pocus... FOCUS!

Vraag jij je weleens af, hoe ondernemers het voor elkaar krijgen om een boek te schrijven, terwijl ze het al hartstikke druk hebben?

In dit artikel leg ik je uit hoe je als ondernemer in korte tijd een boek kunt schrijven.

Wees gerust, het schrijven van een boek hoeft geen maanden of jaren te duren. Om je een idee te geven:

-In november 2015 lanceerde ik mijn eerste boek: Van bierviltje tot bestseller. Over het schrijven van dit boek heb ik 3 maanden gedaan.

-In september 2016 lanceerde ik mijn tweede boek: Experttips voor ondernemers die een boek willen schrijven. Dit boek heb ik in 2 maanden geschreven.

-Op 16 maart 2018 lanceerde ik mijn derde boek: Van boek tot bestseller. Hierover heb ik ongeveer een maand gedaan.

-In juni 2019 lanceerde ik mijn vierde boek: In 10 stappen de beste start voor je boek. Dit boek heb ik in 6 weken geschreven.

Terwijl ik dit artikel schrijf, werk ik aan mijn vijfde boek. Ik trek mezelf niet weken terug om aan mijn boek te werken. Mijn ‘normale’ werk gaat gewoon door. En toch krijg ik het voor elkaar om elk jaar weer een boek te schrijven.

De gemiddelde tijd voor het schrijven van een boek is 3 tot 4 maanden bij een uniek boek en 6 tot 8 weken bij een 10 stappenboek.

Hoe ga je effectief met je schrijftijd om?

Om in een korte tijd een boek te schrijven, is 1 woord belangrijk: FOCUS!

Hocus pocus… FOCUS! Het lijkt een leuke toverspreuk, maar het is wel het geheime recept voor het schrijven van een boek. Dit is echt de belangrijkste tip die ik je kan geven. En dan bedoel ik niet alleen focus op je schrijftijd. Er zijn verschillende aspecten waarop je de focus moet leggen, wil je in een korte tijd een boek schrijven.

Zorg voor de juiste focus:

Focus op het doel van je boek
Waarom schrijf jij een boek? Wat is je doel? Wat wil je ermee bereiken? Welke dienst wil je dat de lezer van je boek afneemt? Wat moet de lezer doen na het lezen van je boek? De antwoorden op deze vragen zijn belangrijk om te weten, zodat je de inhoud van je boek daarop kunt afstemmen.

Focus op je MIK (je Meest Ideale Klant)
Wie is je Meest Ideale Klant? Hoe zou het zijn als alleen maar ideale klanten je diensten afnemen? Klanten waarvan je energie krijgt en klanten waarmee je graag samenwerkt? Schrijf je boek daarom voor jouw MIK. Het is dus belangrijk dat je weet wie jouw MIK is. Zorg ervoor dat je weet waar je jouw MIK kunt vinden en wat hij nodig heeft. Wat zijn zijn pijnpunten en waar heeft hij behoefte aan?

Focus op de structuur
Focus daarna eerst op de structuur van je boek, de blueprint. Begin dus niet meteen met schrijven, maar maak eerst een blueprint! Als je een goede blueprint hebt, dan is het schrijven van je boek een invuloefening en kun je dus sneller schrijven. Lees mijn boek ‘In 10 stappen de beste start voor je boek’ voor het maken van een blueprint voor je boek.

Focus op de lanceerdatum
Ik krijg wekelijks aanvragen van mensen die een boek willen schrijven. In het eerste gesprek vraag ik altijd: ‘Wanneer wil je je boek lanceren?’ Zonder lanceerdatum kun je namelijk geen plan maken voor het schrijven van je boek. En zonder plan is de kans heel groot dat je boek er niet komt. Communiceer je lanceerdatum ook! Als je een lanceerdatum kunt noemen, kom je veel geloofwaardiger over dan wanneer je het vaag houdt. Daarnaast heb je een stok achter de deur voor jezelf. Sommige mensen werken nou eenmaal het beste onder (een beetje) tijdsdruk.

Focus op je agenda
Als je een lanceerdatum hebt, pak dan als eerste je agenda erbij en plan schrijftijd in!

Ik zie vaak gebeuren dat auteurs het schrijven van hun boek uitstellen, omdat er zoveel andere prioriteiten zijn. Ook bij het schrijven van mijn boeken werd ik vaak afgeleid door andere zaken en kwam mijn boek niet op de eerste plek (ik ben ook maar een mens ;-) ). Als je tijd inplant om je boek te schrijven, dan weet je dat je er tijd voor hebt. Schrijftijd inplannen is een commitment naar jezelf en een afspiegeling van je voornemens. Wil je echt een boek schrijven? Plan dan gewoon je schrijftijd in. Blok die schrijfuren in je agenda en laat je door niets of niemand die uren afnemen!

Focus op schrijftijd
Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je focust op je schrijftijd. Onderzoek voor jezelf wanneer je het meest effectief schrijft. Ben jij het meest geïnspireerd in de ochtend? Misschien kun je dan elke dag 1 of 2 uur eerder opstaan om te schrijven. Of ben jij meer een avondmens? Schrijf dan in de avond, of misschien wel in de nacht. Vind je het fijn om elke dag 1 uur te schrijven, of plan je liever telkens een dagdeel of een hele dag in de week? Vind je het handig om op je eigen werkplek te schrijven, of maak je liever een aparte schrijfplek, of ga je ergens naartoe om te schrijven? Ik ken mensen die in een café of op een andere werkplek gaan zitten schrijven. Probeer het voor jezelf uit en kijk wat het beste werkt voor jou. Misschien kom je tot verrassende resultaten als je eens wat anders probeert dan anders.

Hocus pocus… FOCUS! Zorg ervoor dat je op de juiste dingen de focus legt, dan komt je boek er wel en kun je de vruchten ervan plukken.

Een paar keer per jaar start ik met een nieuwe groep in de 10 stappenserie. Hierin begeleid ik je om in 6 weken een boek te schrijven. Binnen 3 maanden heb jij je boek op de plank. Kik hier voor meer informatie.

Weet dat ik er ben (samen met mijn team) om je te helpen.
Waarom zou je het alleen doen? Waarom zou je blijven dromen over je eigen boek en nieuwe klanten?

Je las een blogartikel van Expertboek. De website van Daisy Goddijn en haar team.
Van bierviltje naar bestseller is de missie van Expertboek.

Reageren op deze blog is leuk en delen mag altijd!

Meer artikelen
Lees ook: 5 onmisbare tips voor een actieve schrijfstijl
Zie ook: 9 goede redenen voor het schrijven van een boek
Lees ook: 35 voordelen van een eigen boek die niemand je vertelt

Cadeau voor jou! 
Hét BOEKrecept - 7 ingrediënten voor een succesvol expertboek

Samen aan de slag met je boekplan?
Van Bierviltje tot Boekplan

Categorieën Artikel