Boek schrijven? Onderzoek eerst wat de meestgestelde vragen van jouw MIK zijn

Als je een boek wilt schrijven, dan is het van belang dat de inhoud van je boek afgestemd is op de behoefte van jouw MIK, je Meest Ideale Klant, oftewel, jouw doelgroep.

Begin dus niet zomaar met schrijven, maar denk eerst na over wat jouw MIK nodig heeft. Je MIK moet immers straks jouw boek gaan lezen. En als je MIK enthousiast is over je boek, en écht iets aan je boek heeft, dan is de kans veel groter dat hij of zij daarna ook klant bij je wordt.

Hoe kom je er nou achter wat de behoefte van je ideale klant is? Mijn tip: onderzoek eerst de meestgestelde vragen van jouw MIK.

De meestgestelde vragen van jouw klanten en je potentiële klanten zijn goud waard. Als jij de antwoorden op deze meestgestelde vragen in je boek opneemt, helpt dit niet alleen jou, de lezers van je boek zijn er ook bij gebaat.

Daarnaast krijgen ze, als ze de antwoorden op hun vragen lezen in je boek, meer vertrouwen in je. En hoe meer vertrouwen, hoe eerder ze diensten bij je afnemen.

Hoe kun je onderzoeken wat de meestgestelde vragen aan jou zijn? Ga eens voor jezelf na:

  • Welke vragen krijg je met regelmaat van klanten? Welke vragen moet jij telkens weer beantwoorden? Wat voor informatie hebben zij nodig?
  • Als potentiële klanten jou bellen, welke vragen stellen zij dan?
  • Veel vragen worden via e-mail gesteld. Duik eens in je e-mailbox. Welke vragen heb je de afgelopen tijd gekregen?
  • Welke vragen zie jij op social media steeds terugkomen over het onderwerp waarin jij diensten verleent?
  • Heb je een lijst van meestgestelde vragen op je website staan? Kijk daar dan nog eens kritisch naar. Kloppen die vragen nog wel? Kun je misschien vragen toevoegen?

Daarnaast kun je onderzoeken welke vragen er bij jouw potentiële klanten leven, zonder dat je direct contact met ze hebt. Veel vragen worden tegenwoordig namelijk via de sociale media gesteld.

Kijk eens naar groepen waar jouw MIK regelmatig komt en onderzoek welke vragen er over jouw onderwerp worden gesteld. Zijn er vragen bij die vaker terugkomen? Vragen waarop veel wordt gereageerd, leven kennelijk bij jouw doelgroep? Kun je die onderwerpen opnemen in je boek?

En als je dan toch in die socialmediagroepen rondkijkt, beantwoord dan meteen de vragen die worden gesteld. Dit draagt bij aan jouw expertstatus. Vermeld dan meteen dat je over dat onderwerp een boek aan het schrijven bent, dan doe je meteen een commitment. Twee vliegen in één klap!

Wat zijn de meestgestelde vragen van jouw MIK?

Laat je hieronder een reactie achter? Vertel dan ook meteen wie jouw MIK is en waarmee jij je klanten helpt.

TIP: Wil je ook een boek schrijven? Lees dan eerst het boek In 10 stappen de beste start voor je boek. Na het uitvoeren van de 10 stappen uit dit boek, heb je niet alleen een ijzersterke blueprint, je hebt ook een lanceerdatum en een schrijfplanning. Daarnaast is je boek afgestemd op je diensten, zodat jouw lezer sneller klant bij je wordt.


Meer artikelen
Lees ook: 5 onmisbare tips voor een actieve schrijfstijl
Zie ook: 9 goede redenen voor het schrijven van een boek
Lees ook: 35 voordelen van een eigen boek die niemand je vertelt

Cadeau voor jou! 
Hét BOEKrecept - 7 ingrediënten voor een succesvol expertboek

Samen aan de slag met je boekplan?
Van Bierviltje tot Boekplan


Categorieën Artikel