8 lessen over wat je van een bergbeklimming kunt leren voor het schrijven van een boek

“Elke stap die ik zet, brengt me dichterbij mijn doel.” Dat is wat ik me steeds maar voorhield tijdens de beklimming van de Toubkal, de hoogste berg van Noord-Afrika. We waren om 4.00 uur ’s nachts opgestaan en het was nog donker toen we startten. Het werd steeds kouder, mijn benen begonnen langzaam te verzuren en ik gleed regelmatig uit op de gladde stenen. Maar ons doel was duidelijk: we wilden naar de top!

In de zomer van 2018 maakte ik met mijn gezin een fantastische rondreis door Marokko. Wat een geweldig en veelzijdig land is dat! We hebben genoten van de afwisselende natuur, de prachtige kleurrijke steden, de lieve mensen en het heerlijke eten. Naast een trip in de woestijn hebben we ook een 2-daagse trekking in het Atlas-gebergte gedaan: in 2 dagen naar de top van de berg Toubkal en weer terug. Met een hoogte van 4167 m is de Toubkal de hoogste berg van Noord Afrika.

Tijdens de klim bedacht ik me regelmatig dat je het beklimmen van een berg heel goed kunt vergelijken met het schrijven van een boek. Vandaar dit artikel, waarin ik 8 lessen omschrijf die jij kunt gebruiken bij het schrijven van jouw boek.

 

 

LES 1: Als je alles van tevoren weet, begin je nergens aan

Je kunt niet alles van te voren weten - boek schrijven

Eerlijk is eerlijk: wij wisten eigenlijk niet zo goed waar we aan begonnen. Natuurlijk, we wilden 2 dagen wandelen in het Atlas-gebergte en in een berghut slapen, dat wisten we. Een dag van tevoren hadden we in Marrakesh een voorstel gekregen voor een programma. We hadden vooraf geen uitgebreid onderzoek gedaan over wat er mogelijk was. We vertrouwden op de mensen met ervaring. De mensen die al regelmatig naar de top van de berg waren geweest. En ja, we zijn allemaal sportief, dus 2 dagen wandelen, dat moest geen probleem zijn. We wisten van tevoren niet hoe zwaar het zou zijn. We wisten niet hoe het zou zijn om op de top te staan. We wisten niet hoe we ons zouden voelen toen we weer terug op het beginpunt waren. We wisten ook niet hoeveel spierpijn we zouden hebben na afloop. En toch hebben we het gedaan. Omdat we een doel hadden.

WAT KUN JE HIERVAN LEREN BIJ HET SCHRIJVEN VAN JOUW BOEK?

Als je een boek gaat schrijven, dan weet je ook niet voor 100% wat je te wachten staat. Je weet niet hoe het is om een boek te schrijven (als het je eerste boek is tenminste, maar elk boek is weer anders). Je weet niet wat het van je vraagt. Je weet niet hoeveel tijd het je gaat kosten. Je weet niet hoe het voelt om je boek naar de redacteur te sturen als je klaar bent met schrijven. Je weet niet hoe het is om je boek voor de eerste keer in je handen te houden. Je weet niet wat het met je doet als je mooie recensies over je boek ontvangt. Je weet niet hoe gaaf het is als je klanten krijgt door je boek. En toch kun je het doen. Ondanks dat je niet alles van tevoren weet. Want je hebt een doel.

LES 2: Doe het samen

Laat je begeleiden - boek schrijven

Aangezien wij geen ervaren bergwandelaars zijn, wij nog nooit in het Atlas-gebergte waren geweest én we nog weleens verdwalen als we in het buitenland zijn, stond een ding vast: we gaan dit niet alleen doen! We laten ons graag begeleiden door ervaren professionals. Mensen die het vaker hebben gedaan, die weten wat erbij komt kijken, die het beste uit onszelf kunnen halen en die het voor ons makkelijker kunnen maken. Er stond een team voor ons klaar dat bestond uit: een ervaren berggids, een kok, een ezel voor de bagage en een man voor de ezel. Een beter team hadden we ons niet kunnen wensen! Ze waren namelijk perfect op elkaar ingespeeld. Een aantal keren per week brengen zij weer nieuwe mensen met succes naar de top van de berg.

WAT KUN JE HIERVAN LEREN BIJ HET SCHRIJVEN VAN JOUW BOEK?

Als je een boek gaat schrijven, dan wil je dit ook niet alleen doen. Laat je begeleiden door een ervaren team dat het beste uit jou kan halen en dat het jou zo makkelijk mogelijk maakt. Een ideaal team bestaat voor jou uit: een schrijfcoach, een redacteur, een vormgever, een drukker en iemand die meedenkt over de promotie van je boek, zodat je klanten uit je boek gaat halen. Zorg voor een team dat perfect op elkaar is ingespeeld voor het beste resultaat. En zoek een team dat al meerdere ondernemers heeft begeleid bij het schrijven van een boek. Expertboek kan zo’n team helemaal compleet voor je leveren. Wij hebben al 70 ondernemers met succes geholpen bij het realiseren van hun boekdroom.

LES 3: Laat je leiden en vertrouw je gids

Vertrouw je gids - boek schrijven

Als onervaren bergwandelaar kun je maar een ding doen: volg je gids. Het eerste deel van de berg was een vrij eenvoudig pad, dat konden we prima zelf. Het tweede deel van de berg, vanaf het basiskamp, was echter vrij heftig. Het was totaal anders dan we ons hadden voorgesteld, vooral na onze ervaring van het eerste stuk. Om eerlijk te zijn: het was best wel afzien. Na een paar uur slaap in een drukke slaapzaal moesten we in het donker starten. In het begin is dat wel leuk. Maar als je geen hand voor ogen ziet, op de kleine lichtbundel van je hoofdlampje na, op grote rotsblokken moet stappen en je niet weet hoe diep de afgrond is naast het rotsblok waarop jij je voet zet, dan vergaat de lol je soms. En dan kun je maar 1 ding doen: precies doen wat je gids doet! Hij kent de weg, sterker nog, hij heeft deze berg al honderden keren beklommen. Hij kent elke steen van die berg van buiten. Hij weet wat goed is en wat niet. Hij kent de handigste route en zal het zo makkelijk mogelijk maken voor jou. We liepen in een treintje achter hem aan en zetten precies dezelfde stappen als hij deed. Stap voor stap naar de top. We vertrouwden 100% op onze gids, want we wisten: alleen gingen we dit niet redden. Alleen hadden we nooit de top bereikt. We wisten de weg niet en zouden nooit op de top staan zonder hem.

WAT KUN JE HIERVAN LEREN BIJ HET SCHRIJVEN VAN JOUW BOEK?

Als onervaren auteur kun je maar 1 ding doen: laat je begeleiden door een schrijfcoach. Een deel van het schrijven kun je misschien prima zelf. Maar er komt hoogstwaarschijnlijk een punt waarop je vastloopt, geen motivatie meer kunt opbrengen of gewoon niet weet hoe je verder kunt. Of misschien denk je dat je op de goede weg zit, maar ga je zonder dat je het weet de verkeerde kant op, waardoor je je doel niet bereikt. Het schijven zal soms best lastig zijn. En dan is het wel zo fijn als je een schrijfcoach hebt die precies weet wat je moet doen. Die je door het lastige stuk heen helpt. Die je helpt om die top te bereiken. Laat je vanaf het begin begeleiden, zodat je de meest korte route neemt en geen omweg hoeft af te leggen.

LES 4: Maak een planning en stuur erop

maak een planning - boek schrijven

We wisten van tevoren precies hoe lang onze trekking zou duren. Om 11.00 uur ’s ochtends vertrokken we in het bergdorp Imlil. De volgende dag om 17.00 uur zouden we terug zijn. En dat klopte precies. De gids kende ons niet, hij wist niet of wij ervaren bergwandelaars waren of hoe snel we zouden lopen. Toch heeft hij ervoor gezorgd dat we precies op tijd terug waren én dat we ons doel hadden bereikt: de top van de Toubkal. Hoe heeft hij dat gedaan? Onze gids was heel goed in bijsturen. Op een stuk waarop we vlot liepen konden we iets langer pauze nemen. Hadden we het moeilijk, dan paste hij het tempo aan. Toen het koud was (bovenop de berg), zorgde hij ervoor dat we niet te lang pauze hielden. Hij liep voorop en bepaalde het tempo. Hij wist wat werkte en wat niet werkte. Dat alles om ervoor te zorgen dat we ons doel bereikten.

WAT KUN JE HIERVAN LEREN BIJ HET SCHRIJVEN VAN JOUW BOEK?

Jij kunt van tevoren ook een planning maken. Neem 3 maanden voor het redigeren, opmaken en drukken van je boek en tel daar de tijd voor het schrijven bij op. Als ervaren schrijfcoach weet ik dat je binnen 4 maanden een boek kunt schrijven. Ik weet van tevoren niet hoeveel schrijfervaring iemand heeft en hoe snel hij/zij kan schrijven. Toch kan ik ervoor zorgen dat je binnen 4 maanden je boek kunt schrijven. Hoe? Doordat je kunt bijsturen. Natuurlijk, je moet wel tijd vrijmaken om te schrijven en soms is dat meer dan je misschien zou willen. Maar een goede schrijfcoach denkt met je mee en zorgt ervoor dat je je doel bereikt: binnen 4 maanden je boek schrijven.

LES 5: Communiceer als je iets lastig of moeilijk vindt

communiceer als het lastig is - boek schrijven

Soms moet je niet alles alleen willen doen. Zo gleed onze oudste zoon regelmatig uit bij de afdaling. Toen de gids vroeg of hij op de ezel wilde zitten, maakte hij daar dankbaar gebruik van. Het was niet alleen voor hem prettiger, maar ook voor ons, omdat we zo sneller konden gaan en we ons aan de planning konden houden. Onze jongste zoon vond het fijn om met een stok te lopen. Die hadden wij niet bij ons, maar de gids bood hem zijn stok aan. Hadden we het zonder de ezel en de stok gered? Vast wel, maar het maakte het wel een stuk makkelijker.

WAT KUN JE HIERVAN LEREN BIJ HET SCHRIJVEN VAN JOUW BOEK?

Bij het schrijven van een boek moet je ook niet alles alleen willen doen. Zo kun je hulp vragen bij je doelgroep door om input te vragen (waardoor je meteen aan boekpromotie doet). Maak ook vooral gebruik van de hulp van een schrijfcoach. Hij of zij weet wat jij nodig hebt, dat is voor iedereen weer anders. Kun je het zonder hulp ook redden? Vast wel, maar het maakt het een stuk makkelijker als je hulp krijgt.

LES 6: Zie het als een langetermijninvestering

langetermijninvestering - boek schrijven

Je betaalt natuurlijk wel wat, als je zo’n expeditie wilt doen met een goed team om je heen. Dit waren misschien wel de duurste 2 dagen van onze vakantie. Hebben we er spijt van? Absoluut niet! Het was een onvergetelijke ervaring. Ondanks dat het op sommige momenten best afzien was en ik achteraf 2 dagen lang flinke spierpijn heb gehad, waren dit de dagen die ons het meest zijn bijgebleven. Het is dus een langetermijninvestering: je betaalt er wat voor, maar je hebt er na afloop veel plezier van. Wij kunnen nu namelijk zeggen: wij hebben de hoogste berg van Noord-Afrika beklommen!

WAT KUN JE HIERVAN LEREN BIJ HET SCHRIJVEN VAN JOUW BOEK?

Een boek schrijven en uitgeven kost ook wat: tijd en geld. Misschien is je boek wel het duurste marketingmiddel dat je ooit zult maken. Ondanks dat het schijven soms best afzien is, zul je het niet snel vergeten en kun je nog lang gebruikmaken van je boek. Het schrijven van een boek is dus een langetermijninvestering: je betaalt er wat voor, maar je hebt er na afloop veel plezier (en profijt) van. Je krijgt er namelijk nieuwe klanten door. En je kunt voor de rest van je leven zeggen: ik heb een boek geschreven!

LES 7: Sta stil bij de stappen op weg naar je doel en geniet!

Geniet van je successen - boek schijven

Op de eerste dag hebben we 5 uur geklommen naar het basiskamp. De tweede dag hebben we in totaal 12 uur gelopen, waarvan 3 uur vanaf het basiskamp naar de top. Vooral de afdaling vond ik zwaar. Mijn benen waren op een gegeven moment zo verzuurd, dat ik bijna geen stap meer kon zetten. En toch heb ik echt genoten: van de omgeving, van het feit dat we dit konden doen, van het gezelschap, van onze kinderen die het echt super hebben gedaan, van de zon (ondanks dat het vrij heet was), van de kou op het bovenste stuk van de berg en natuurlijk ook van het magische moment op de top. Tussendoor vierden we onze successen. Zo werden er heerlijke maaltijden voor ons bereid op belangrijke tussenstops. Het eten smaakt altijd beter als je er hard voor hebt gewerkt. Bovenop de top was het helemaal een feestje!

WAT KUN JE HIERVAN LEREN BIJ HET SCHRIJVEN VAN JOUW BOEK?

Het schrijven van je boek zal soms best lastig zijn. Misschien heb je soms echt geen zin om te schrijven of heb je er eigenlijk geen tijd voor, omdat je vind dat op dat moment andere dingen belangrijker zijn. Of misschien vind je het soms gewoon lastig. Toch kun je ook genieten van deze reis: van hetgeen je leert tijdens het schrijven (ze zeggen ook wel: als je ergens echt goed in wilt worden, dan moet je er een boek over schijven), van de complimenten en bewondering die je krijgt als mensen horen dat je een boek aan het schrijven bent, van de leuke reacties, van de mensen die op je pad komen tijdens het schrijven, enzovoort. Vier tussendoor vooral je successen: als je weer een hoofdstuk af hebt, als je je manuscript naar de redacteur stuurt, als je boek opgemaakt is. Als je je boek dan uiteindelijk voor het eerst in handen hebt, is het helemaal een feestje!

LES 8: Deel met de wereld wat je beleeft

Deel met de wereld - boek schrijven

Als we vertellen over onze vakantie in Marokko, dan vertellen we uiteraard ook over de beklimming van de Toubkal! Niet om op te scheppen, maar wel omdat we er trots op zijn dat we deze mooie ervaring hebben meegemaakt. Omdat het zoveel indruk heeft gemaakt, vinden we het gewoon leuk om erover te vertellen. We beseffen ons ook dat dit niet voor iedereen is weggelegd en zijn dankbaar dat we dit hebben kunnen doen.

WAT KUN JE HIERVAN LEREN BIJ HET SCHRIJVEN VAN JOUW BOEK?

Vertel dat je een boek aan het schrijven bent! Of als je al klaar bent, dat je een boek geschreven hebt. Niet om op te scheppen, maar wel omdat je er trots op bent dat je dit hebt kunnen doen. Besef je dat het schrijven van een boek niet voor iedereen is weggelegd. Daar mag je dus best trots op zijn en dankbaar voor zijn.

8 lessen over wat je van een bergbeklimming kunt leren voor het schrijven van een boek.

  • Welke les heeft de meeste impact op jou?
  • Heb jij een vakantie-ervaring die je kunt omzetten in een les voor het schrijven van een boek?


Meer artikelen
Lees ook: Hocus Pocus….Focus
Zie ook: 9 goede redenen voor het schrijven van een boek
Lees ook: 35 voordelen van een eigen boek die niemand je vertelt

Cadeau voor jou! 
Hét BOEKrecept - 7 geheime ingrediënten voor het schrijven van een expertboek dat klanten oplevert
 

Samen aan de slag met jouw boekplan?
Van Bierviltje tot Boekplan

Categorieën Artikel