1 vraag is voldoende...

  • Zitten ze wel te wachten op mijn boek?
  • Wat moet ik in mijn boek opnemen?
  • Is de inhoud van mijn boek wel interessant voor mijn doelgroep?
  • Zijn de pijnpunten die ik in mijn boek omschrijf ook echt wel dingen waar mijn potentiële klant tegenaan loopt?
  • Zijn de oplossingen die ik aandraag in mijn boek wel interessant genoeg?
  • Ga ik straks ook echt boeken verkopen?

Schieten deze vragen weleens door je hoofd? Geloof me, je bent echt niet de enige die dit heeft.Vrijwel elke auteur of ondernemer met plannen om een boek te schrijven, heeft last van twijfels. Ook auteurs die al meerdere boeken hebben geschreven en al duizenden boeken hebben verkocht.

Ook mij houden deze vragen weleens bezig. Zelfs toen ik mijn 5e boek aan het schrijven was.

Het is dus helemaal niet gek dat je je deze dingen afvraagt. Sterker nog, het is juist goed om hierbij stil te staan.

Hoe zorg je er nou voor dat jouw boek perfect is afgestemd of de behoefte van jouw MIK, je Meest Ideale Klant? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel: VRAAG HET!

In dit artikel leg ik je uit hoe je jouw MIK vraagt wat hij nodig heeft, zodat je de inhoud van je boek daarop kunt afstemmen.

Dit wordt ook wel crowdsourcing genoemd (niet te verwarren met crowdfunding of crowdsurfing). Crowdsourcing betekent letterlijk het online benutten van de kennis, kunde of creativiteit van een grote groep mensen. De inhoud van je boek wordt er niet alleen beter van als je crowdsourcing gebruikt, het sluit ook beter aan bij je doelgroep én je bent tegelijkertijd jouw MIK aan het enthousiasmeren.

Hoe gaat crowdsourcing in zijn werk? Het klinkt misschien technisch of ingewikkeld, maar dat is het niet. Het enige wat je bij crowdsourcing doet, is jouw MIK om input vragen. Door middel van crowdsourcing kun je bepalen of er vraag is naar jouw boek. Je MIK moet je boek immers gaan kopen, dus hij kan het best beoordelen of er vraag naar is. Daarnaast kun je dan de inhoud van je boek afstemmen of de behoefte en de pijnpunten van jouw MIK. Het is dus belangrijk om input te vragen voordat je begint met schrijven.

Input vragen kun je op verschillende manieren doen:

  • De meest directe manier: pak simpelweg de telefoon en bel jouw MIK. Dat kan een klant van jouw zijn die jij als jouw MIK ziet, maar het kan ook een potentiële klant zijn.
  • Voor een wat groter bereik: stuur een korte e-mail naar jouw mailinglijst. Op jouw mailinglijst staan als het goed is veel mensen die allemaal jouw MIK zijn. Maak daar gebruik van en vraag hen om input.
  • Zoek jouw MIK online op: plaats een bericht op de verschillende socialmediakanalen waar jouw MIK te vinden is. Zoek de groepen op waarvan jouw MIK lid is en vraag daar om input.
  • Gebruik je community: heb je een Facebookgroep waarvan jouw doelgroep lid is? Dan kun je op een eenvoudige manier een poll in een Facebookbericht plaatsen. De leden van jouw groep hoeven dan alleen maar het juiste antwoord aan te klikken of ze kunnen een antwoord toevoegen aan de stemopties.

Misschien vraag je je af: wat moet ik in hemelsnaam vragen? Wees gerust, je hoeft het niet ingewikkeld te maken. Je hoeft jouw MIK eigenlijk maar 1 vraag te stellen:

‘Wat is jouw grootste struikelblok als het gaat om … (het onderwerp van jouw boek)?’

Uiteraard kun je het ook iets anders formuleren, zoals:

  • ‘Waar loop jij als eerste tegenaan bij … (het onderwerp van jouw boek)?’
  • ‘Wat is jouw grootste frustratie over … (het onderwerp van jouw boek)?’
  • ‘Wat is jouw grootste pijnpunt bij … (het onderwerp van jouw boek)?’
  • ‘Wat is jouw nummer 1 belemmering als je … (het onderwerp van jouw boek)?’
  • ‘Wat is jouw eeuwige excuus voor … (het onderwerp van jouw boek)?’
  • ‘Waarom ben jij nog niet gestart met … (het onderwerp van jouw boek)?’
  • ‘Waar zie je tegenop als het gaat om … (het onderwerp van jouw boek)?’
  • ‘Hoe ga jij om met … (het onderwerp van jouw boek)?’
  • ‘Wat is jouw probleem bij … (het onderwerp van jouw boek)?’

Probeer in jouw vraag de woorden van jouw MIK te gebruiken. Vermijd vakjargon of termen die jouw MIK niet gebruikt of niet begrijpt. Jouw MIK moet zich aangesproken voelen. Gebruik daarom woorden die je MIK ook gebruikt en spreek je MIK direct aan. Gebruik dus ‘je’ in de vraag alsof je de lezer direct aanspreekt.

Stel niet te veel vragen. Denk aan het KIS-principe: Keep It Simple! Hoe minder hoe beter. Hoe meer vragen je stelt, hoe kleiner de kans dat je vragen worden beantwoord. Dat kost namelijk meer tijd en jouw MIK is ongetwijfeld ook druk. Het beantwoorden van 1 vraag kost jouw MIK slechts 1 minuutje. Dat moet kunnen toch?

Ik stel jou ook graag een vraag. 1 vraag maar!

Wil je deze vraag voor mij beantwoorden?

‘Wat heb jij nodig om te starten met je boek (afgezien van tijd)?’

Ik kijk uit naar je reactie. Mijn dank is groot!


Meer artikelen
Lees ook: 5 onmisbare tips voor een actieve schrijfstijl
Zie ook: 9 goede redenen voor het schrijven van een boek
Lees ook: 35 voordelen van een eigen boek die niemand je vertelt

Cadeau voor jou! 
Hét BOEKrecept - 7 ingrediënten voor een succesvol expertboek

Samen aan de slag met je boekplan?
Van Bierviltje tot Boekplan

Categorieën Artikel